Opskrift på hjemmelavet rødkål
Opskrift på hjemmelavet rødkål med tilpas bid, syre og sødme sætter prikken over j’et i det klassiske julemåltid. Men du kan naturligvis bruge rødkål året rundt – for du kan tilpasse den med de krydderier, som hører årstiden eller den specifikke ret til.
Det er ikke svært at lave sin rødkål selv. Her får du den opskrift, som vi bruger på Hindsgavl Slot, hvor vi sjældent kan nøjes med ét rødkålshoved. Det er til gengæld ofte mere end rigeligt til familiens julemiddag derhjemme i privaten (8-10 personer). Og det er godt, for så er der også til resterne dagen efter.
God fornøjelse!
OBS: Du kan med fordel lave kålen nogle dage før, du skal bruge den. Den vinder ved at stå og trække lidt.
Ingredienser
Basisingredienser
|
Valgfrie krydderier/smagsgivere
|
Fremgangsmåde
Hak rødkålen fint (brug evt. handsker, så du ikke får lilla hænder).
Smelt smørret i en stor gryde og steg kålen over middel varme, mens du løbende rører i den. Steg, til kålen er faldet sammen.
Tilsæt eddike, sukker, ribssaft og lidt salt samt dine valgte smagsgivere.
Læg låg på og lad kålen simre stille og roligt i mindst to timer, til den er dejligt mør. Det kan godt tage længere tid, end man lige tror.
Rør rundt i gryden med jævne mellemrum, og hold øje med, at kålen ikke koger tør. Tilsæt mere ribssaft eller evt. lidt vand, hvis det sker.
Skal du bruge rødkålen med det samme, kan du nu smage den til med salt og peber – og evt. mere saft, sukker eller krydderi.
Brug stegefedt til at opvarme rødkålen
Skal du først bruge rødkålen senere, kan du nu lade den køle af og fx fylde den på skoldede sylteglas.
Når du skal varme rødkålen, kan du med fordel bruge lidt stegefedt – fx fra andestegen eller flæskestegen. Og smag så til igen, inden du serverer den varme rødkål.