Fødevaredagen: Stor smidighed i sidste øjeblik

Hvert år siden 2014 har Landbrug & Fødevarer afholdt Fødevaredagen, som er en branchedag for alle, der sælger fødevarer – fra producenter, til detailhandel og professionelle køkkener.

Fødevaredagen er flere år blevet afholdt på Hindsgavl Slot, men her i 2020 spændte Corona ben for at afvikle eventet som ellers planlagt. I stedet for at aflyse grundet nye, kraftigt strammede restriktioner i forbindelse med større forsamlinger, blev det i sidste øjeblik besluttet at omlægge dagen til et digitalt koncept.

”Formålet med fødevaredagen var simpelthen for vigtigt til, at vi ville aflyse. Forbrugernes vaner er i en rivende udvikling, nu hvor covid-19 har krævet så markante adfærdsændringer,” forklarer Mette Jasper Gammicchia, Markedschef hos Landbrug og Fødevarer og fortsætter: ”Det er nu, branchen i fællesskab kan belyse emner som bæredygtighed, trends og innovation indenfor fødevarer fra alle tænkelige vinkler.”

Det er nu, branchen i fællesskab kan belyse emner som bæredygtighed, trends og innovation indenfor fødevarer fra alle tænkelige vinkler.
siger Mette Jasper Gammicchia

Omfattende madspild forhindret

At gæsterne blev hjemme, og dagen blev digital, betød, at kuverterne faldt fra 210 til under 50. Med kun 24 timers varsel måtte Hindsgavl Slot finde en løsning, der undgik massivt madspild og økonomisk tab.

Det lykkes at komme i mål bl.a. ved hjælp af klassiske teknikker som syltning, henkogning og fermentering, som alligevel er en del af slotskøkkenets bæredygtige strategi. Det er denne råvarehåndtering, der gør kokkene i stand til at optimere levetiden og tilpasse sig en tilspidset situation.

”Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke kan afsætte madkuverterne til vores deltagere, men når det så er sagt, er jeg glad for den løsning, vi er endt med”, siger Anders Nicolajsen, Markedskonsulent for foodservice og gastronomi hos Landbrug & Fødevarer, inden han fortsætter:

”Det er en vigtig dagsorden for Landbrug & Fødevarer, og derfor er det en strategi, vi altid tænker ind i vores forplejningsønsker. Ligeledes vidner det om et utroligt dygtigt kokketeam på Hindsgavl Slot, der er agile og velbevandrede i deres bæredygtige råvareudnyttelse”.